Yorum bırakın

ORTAKÖY’DE MAHDA

ORTAKÖY’DE MAHDA KESİMİ
Akdağmadeni İçanadolu bölgesinde ormanlarıyla ünlü bir ilçemizdir. Ortaköy’de Akdağmadeni’nin en büyük orman köylerinden birisidir.
Köyümüz halkının geçim kaynagının önemli bir kısmı orman kesiminden (Mahda) gelmektedir.
Mahda kesimi öncelikle orman mühendislerinin kesim yapılacak alanda inceleme yapmalarıyla başlar. Mahda kesimi yapılacak yerler bölme bölme ayrılarak köy halkına duyurulur. Duyuru Kooperatif olan köylerde kooperatifce yoksa Muhtarlık vasıtası ile ilan edilerek köyde ikamet eden ve köy nüfusuna kayıtlı kişilere duyurulur ve kesime hak sahibi olanlarca dosyalar imzalanıp taahüt evrakları tanzim edilir . Orman memurları (Kolcular) eşliğinde köyden alınan işçilerle beraber kesilmesi belirlenmiş dikili ağaçlar damgalanır. Damga baltayla ağacın dip kısmında kabugun soyulmasıyla açılmış bölüme Orman genel Müdürlüğünün mührü vurulur.
Damga vurulduktan sonra ağaç kesimine başlanır. Mahda 3 yada 5 er kişilik guruplar halinde kesilir. Önce Hızar Motoruyla (Motorlu testere)damgalı ağaçlar kesilir. Kesilen ağaçlar boyuna ve durumuna göre Tel direği olacakasa 7,8 metrelik olarak kesilir. Tomruk olacaksa 4 metre olçülerek kesilir. Diğer kısımlarıda 1 yada 1,5 metre uzunluğunda udun yapılır.
Kesilen Tel direkleri ve Tomruklar soyulur toplanacak bölgeye elle veya eşekle günümüzdede traktörle çekilerek iskif edilir yüksekliği1 metre genişliğide 1 metre olan iskife mikap denir.

Odunlarda aynı şekilde kesilerek toplanacak yere taşınır ve iskif edilir. 1 metre kare odun yığınına siter denir.
İskif edilen Tel direği, Tomruk ve Odunlar taşınmayı bekler. Mesayisi yapılan yani orman işletmesince teslim alınan mahdalar Orman işletme müdürlüğünün belirledigi tarihte taşınmaya başlar. isteyen istediği kamyoncuyla anlaşarak ağaçlarını ve odunlarını taşıttırır.

Yorum bırakın