Yorum bırakın

GÖBELEK ve SALEP

GÖBELEK (KUZU GÖBEĞİ)

ORMAN KÖYLÜLERİNİN EK GELİR KAPISI
İlkbahar mevsimi ile birlikte dağ köylerinde doğada kendiliğinden yetişen ve halk arasında GÖBELEK olarak adlandırılan doğal mantar türü KUZU GÖBEGİ mantarı sezonunda köylülerin önemli ek gelir kaynağı oluyor ilkbahar mevsimiyle birlikte bol yağışların ardından belli bölgelerdeki ormanlık alanlarda görülen kuzu göbeği mantarını toplamak oldukça zor olduğundan ve az bulunduğundan yüksek fiyatlarla satılıyor.Kilosu 100 TL ila 25 TL arasında değişiyor.
Ormanlık alanlarda yılın sadece Nisan Mayıs ayları arasında görülen kuzugöbeği mantarının toplanması zamanının gelmesiyle birlikte Akdağmadeni ve Ortaköy ’ün dağlarında Göbelek toplanmaya başlanır. Göbelek genellikle çam ve kavak ağaçlarının dibinde nadiren de meşe ağaçlarının dibinde evlek halinde ya da tek olarak görülür Köylüler tarafından toplanan göbelek yaş ya da kurutularak satılır. Yaş ya da kurutularak satışa sunulan göbeleğin fiyatı arz ve talebe bağlı olarak değişiyor. Yaş göbeleğin kilosu 100 ila 25 TL arasında değişirken kuru Göbeleğin kilosu 350 TL varan fiyatlardan alıcı buluyor.
İlaç sanayin de kullanılan ve ihracatı da yapılan Göbelek hoş bir tada ve kokuya sahip olup geleneksel mutfakta lezzetiyle tercih edilirken zengin mutfaklarında özel menü olarak servis ediliyor. Yağmursuz havada çıkmayan göbeleğin nerelerde yetiştiğini çok iyi bilen köylüler Göbeleğin gelecek yılda oluşması için kökü ile birlikte sökmemeye özen gösteriyorlar.
ÖZELLİKLERİ
Uzun yıllar geleneksel Çin tıbbında şifa kaynağı bitkiler arasında yer alan ve bağırsak ile mide hastalıklarını tedavi amaçlı olarak kullanılan Göbelek kronik yapılı boyu sapından biraz uzun pürtüklü esmer renkli bir mantar türü şapkası 3–7 cm yükseklikte ve 2–4 cm genişlikte, sapı ise 1,5–5 cm uzunlukta ve 1–2 cm genişlikte olup gerek sapının gerekse şapkanın içi boştur.
YARARLARI
-Protein değeri etten daha fazla olan Göbelek mantarı zihnin iyi çalışmasına yardımcı olur.
-Kan yapıcı özelliği ile zayıf ve kansız kişiler için iyi bir gıdadır.
-Kan yapar ve vücuda kuvvet verir.
-Vücudun dinç kalmasını sağlar yorgunluğu giderir.

GÖBELEK RESİMLERİNİ BÜYÜTMEK İÇİN LÜTFEN RESİMLERİN ÜZERİNE TIKLAYINIZ

—————————————————————————————————————————————————————–

SALEP
Köyümüzde ve Akdağmadeni ormanlarında bol miktarda Salep bulunmaktadır ve Türkiye’nin en kaliteli salepleri arasında yer almaktadır. Salep temin etmek için Salepi ile meşhur Akdağmadeni’ne gelmek yeterlidir.
Salepler genellikle Orkide çiçeğine benzer, bazende yemlik dediğimiz çiçeksiz halde bulunur. Çiçekli yada çiçeksiz kısmı toprağın üzerinde bulunur. Torpiz dediğimiz yumru kısmı toprağın altında olan bir bitkidir. Torpiz dediğimiz bu yumrular kazmayla eşilerek toplanıp kurutulur. Suda kaynatıp kurutulduktan sonra Akdağdaki Salep tüccarlarına satılır. Salep tüccarları topladıkları bu Salepleri alırlar, fabrikalarda işleyerek beyaz toz haline getirdikten sonra paketleyerek satışa hazır hale getirirler.
SALEP NERELERDE KULLANILIR
Salep sıcak su veya sıcak süte katılarak içilir. En önemliside dondurma yapımında kullanılır. Sıcak sütle içilmesi daha güzel ve tatlı olur.
SALEP’İN FAYDALARI
Salepin sadece tatlı bir içecek olmadığı, sağlığa çok faydalı olduğu bilimsel olarak kanıtlanmıştır. En önemli faydaları; Vücudu zinde tutar. Zihni açar, Mideye ve bağırsaklara çok yararları vardır. Öksürük, Bronşit ve Balgam sökmek içinde faydalıdır. Cinsel gücü artırır vücuda enerji kaynağıdır.

SALEP’İN YAŞ VE KURU OLARAK HAZIRLANIŞI 
Köyümüzde Salep hem yaş olarak hemde kuru olarak satılıyor. Yaş salep dağdan toplanıp getirilince çeşmede soğuk suda iyice yıkanıyor topraktan arındırılıyor. Eğer bugün salep’i topladıysanız ve yaş olarak yarın satacaksanız yıkadıktan sonra soğuk suda bekletiyorsunuz. Götürüp satıyorsunuz. Kurutmak için ise Salep soğuk suda çeşmede yıkanıyor topraktan arındırılıyor. 10 dakika sıcak suda kaynatılıyor. Naylon üzerinde veya ipe dizerek Güneş’te kurutuluyor. Kuruması hava Güneşli ise bir gün yeter ve satışa hazır hale gelmiş olur.

Yorum bırakın