Yorum bırakın

KÜLTÜREL DURUM

Ortaköy kuruluşundan itibaren Medresesi olan köylerden birisidir. Osmanlı İmparatorluğu zamanında Ortaköy’deki Medresede köydeki talebelerin yanı sıra çevre köylerden de talebelerin gelerek (Müderris İbrahim Hoca) tarafından okutuldukları bilinmektedir. Ortaköy’de 1929 yılından itibaren köy odalarında yeni harflerle eğitim verilmeye başlanmıştır. 1943 yılında şuan ki okulun bulunduğu yere bir bina yapılmış eğitime devam edilmiş, 1978 yılında da şuan ki 3 derslikli okul yapılmış ve yaklaşık 100 öğrenci ve 3 öğretmenle eğitime devam edilmiştir. Okula ait bir adet lojman bulunmaktadır. 

Köyümüzde camii şuanki yerinde köyün kuruluşundan itibaren var olduğu bilinmektedir. 1964 yılında köyün ünlü ustası Ali Kervankıran (Cinali) tarafından şuanki camii inşa edilmiştir. Camiye ait köylülerce yapılan cami lojmanı bulunmaktadır.

Köye sağlık ocağı 1991 yılında yapılmış aynı yıl bir ebeyle faaliyete başlamıştır. Sağlık ocağının lojmanı vardır. Sağlık ocağımız Şuanda kapalıdır.

Köyde 1990 yılında kurulan S.S.Tarımsal Kalkınma Kooperatifi bulunmaktadır. Kendi binasında özellikle Orman (mahdağcılık) alanında faaliyetini devam ettirmektedir.

Köyde 1991 yılında dikiş nakış kursu açılmış zaman zaman da açılmaktadır. Genç kızların el becerilerinin geliştirilmesine yardımcı olunmaktadır. Şeker Bakkal adında Topal Mehmet tarafından çalıştırılan birde bakkal bulunmaktadır.

Köyde köyü oluşturan 15 Sülale vardır. (1-Ahıskalılar ,2-Alikahyalar ,3-Anişgiller ,4-Âşıklar,5-Fettahlar,6-Gedemengil,7-Gökbekirler ,8-Halilgiller, 9-İbili ,10-İbişgiller ,11-İmamogulları,12-Kâhyalar,13-Karaveligiller,14-Mırızaligiller,15-Topallar ) Her sülalenin kendi köy odası vardır ancak faal durumda olan şuan 2 köy odası bulunmaktadır. (Bunlar; Alikahyaların Köyodası ve Kahyaların meşhur Büyükodası)

Köye elektrik 1984 yılında gelmiştir. 1991 yılında acente telefonuna, 1997 yılında içme suyu şebekesine, 2000 yılında otomatik telefona, 2010 yılı itibari ilede kanalizasyon altyapısına kavuşmuştur. Köyde 2014 itibari ile Alan’a cep telefonlarının çekmesi için bir baz istasyonu kurulmuştur köyde cep telefonu çekmektedir. Köyü ilçeye bağlayan yol asfalttır.

Yorum bırakın